Otthoni fűtés klíma segítségével

Manapság egyre többen teszik le a voksukat a hűtő-fűtő klímaberendezések mellett, amelyeket nemcsak a nyári hőségben, de a téli mínuszokban is használnak. Blog cikkünkben ismertetjük, hogy mik a hűtő-fűtő klíma jellemzői, használatának előnyei, és beszerelésének lépései. 

Fűtő klímák jellemzői

A hűtésre és fűtésre is alkalmas klímaberendezések egyre népszerűbbek hazánkban, aminek egyik fő oka az évről évre javuló hatásfokuk. Egyszerű telepítés, alacsony bekerülési és üzemeltetési költség mellett tényleg egy gép tud hűteni és fűteni? Az alábbiakban bemutatjuk a fűtő klímákműködését, illetve szót ejtünk a használatuk előnyeiről és hátrányairól is. 

Működésük

A korszerű inverteres klímáknak köszönhetően már nem csak nyáron vesszük hasznát a légkondicionáló berendezéseknek. Széles körben elterjedt tévhit, hogy a fűtő klímákban a meleg legvegő áramlását egy fűtőszál biztosítja (mint a hűsugárzókban), pedig a működésük nagyon hasonló a hagyományos klímákhoz. 

A berendezés ebben az esetben is egy kültéri és beltéri egységből áll, viszont azok szerepe “megcserélődik”. Ameddig a hűtő klímák a hőszivattyúk segítségével a kinti meleg levegőt felhasználva lehűtik a belső teret, addig a fűtő klímák a kinti hideg levegőből nyert hőenergiával meleget juttatnak a lakásba. A klímaberendezés hőszivattyújában a hűtőközeg a kompresszor segítségével összenyomódik, aminek elpárolgása során a folyadékból gáz halmazállapot keletkezik. A halmazállapot változás hő leadásával, vagy hő felvételével jár, attól függően hogy gázból lesz folyadék, vagy folyadékból lesz gáz halmazállapotú anyag.

A korábbi fűtő klíma berendezések fűtési tartománya 0 fokig terjedt, de az újabb inverteres klímák már -10, -15 és akár -20 fokig is elegendő teljesítménnyel bírnak. Ez azt jelenti, hogy a kinti -20 Celsius fok ellenére is képes a fűtő klíma bent meleget csinálni.

Fontos leszögezni, hogy nem mindegyik típus alkalmas arra, hogy a téli hónapok során folyamatosan üzemeljen! Amennyiben ez a cél, úgy érdemes olyan berendezést vásárolni, amit a gyártás során kifejezetten fűtésre optimalizáltak, és rendelkezik automatikus tálcafűtéssel is, illetve leolvasztás funckióval. A csepptálca fűtése azért fontos, mert a kondenzvíz a téli időszakban ráfagyhat a kültéri egység hőcserélő alkatrészére, amelyet a berendezés meghatározott időközönként leolvaszt egy termosztáttal ellátott fűtőszál segítségével. Az így keletkezett folyadék elvezetésre kerül, ezzel pedig elkerülhető a fűtő klíma meghibásodása. 

Előnyei

  • Két legyet üt egy csapásra: a beszerelt klíma a nyári időszakban hűt, télen fűt, emellett a lakás páramentesítése is megoldódik, illetve a levegőt is tisztítja
  • Meglévő gázfűtéstől függetlenül is kialakíthatóak 
  • Beruházási költsége a gázfűtésével szemben alacsony 
  • A fűtőklíma nemcsak a tavaszi és őszi átmeneti időszakban a leggazdaságosabb fűtési opció, hanem a leghidegebb téli hónapokban is akár ~30-40%-kal lehet olcsóbb a gázfűtésnél
  • A kívánt hőmérséklet pontosan beállítható, és távolról is irányítható
  • Használatukhoz igényelhető a kedvezményes H-tarifa vagy Geo-tarifa, amelynek köszönhetően a fűtő klíma üzemeltetésének költsége igen kedvező. Ha szeretne többet megtudni a H-tarifáról, akkor azt ide kattintva megteheti.

Hátrányai

  • A ventilátor búgó hangja a berendezés használatakor sokak számára zavaró, de szerencsére az új generációs fűtő klímák ezt a hibát már kiküszöbölték. Csendes módra kapcsolva alig hallható a gép morajlása. 
  • Fontos körültekintően választani fűtő klímát, mert ahogy fentebb is említettük, nem mindegyik típus alkalmas a téli hónapokban a teljes lakás folyamatos fűtésére. 

Beszerelésük 

Mint sok beszerelési munkálatot, így a klímák telepítését is megelőzi egy helyszíni felmérés, és utána következik csak az árajánlat megküldése, majd pedig a választott berendezés beszerelése.

1.) Kapcsolatfelvétel 

A helyszíni felmérést a telefonos vagy online időpont egyeztetés előzi meg. Érdemes röviden felvázolni, hogy pontosan hova tervezzük telepíteni a klímát, melyik helyiségbe, illetve ha tudunk pontosabb információkat az épületről/házról, azt is hasznos lehet megosztani a szakemberrel. 

2.) Helyszíni felmérés 

A szakértő a megbeszélt időpontban felméri az adott területet. A hely műszaki adottságait, valamint az ügyfél kéréseit figyelembe véve ajánlást tesz a klíma optimális helyének kiválasztására, a berendezés típusára, illetve ellenőrzi, hogy minden fontos kitétel adott-e a munkafolyamat lebonyolításához. Fontos szempont, hogy a használat során keletkező kondenzvíz elvezetésre kerüljön, így a felmérés során ennek kialakítását is figyelembe veszi. 

3.) Árajánlat

Az árajánlatot a helyszíni felmérésen összegyűjtött információknak megfelelően állítják össze. A végösszeg magába foglalja a szükséges előmunkálatokat, a kiválasztott klíma árát (a beltéri és kültéri egységet is), a beszerelés összegét, valamint az utómunkálatokat is. 

Az árajánlat elfogadását követően a szakember egy előre megbeszélt időpontban megérkezik a szerelés helyszínére. 

4.) Beszerelés

4.1.) Előkészületek

A klíma beszerelése bizonyos előkészületek elvégzésével lehetséges. A munkaterület szabaddá tétele, a bútorok, tárgyak, növények elpakolása, majd letakarása is fontos lépés, hiszen így biztosítható leginkább a helyiség tisztán tartása a szerelés közben is.

A szakember legtöbbször ipari porszívóval érkezik, így garantálja a kosz- és rumlimentes telepítést.

4.2.) A beszerelés folyamata 

A szakember először meghatározza a klíma beltéri és kültéri egységének helyét. Az előbbi esetében felfúrja a panelt, valamint a kivezető csövek furatának helyét is kialakítja. A kültéri egységet tartó konzol, vagy a berendezést tartó padlón álló talpazat is telepítésre kerül.

Ezt követően megtörténik a két egység összekötése, az elektromos hálózathoz történő bekötésük, valamint a már fentebb említett kondenzvíz elvezetéséhez kapcsolódó munkálatok elvégzése. Utóbbi lépés kikerülhetetlen és nagyon fontos. A kondenzvíz a berendezés hűtőtestére lecsapódott pára, amelynek szakszerű elvezetése kulcsfontosságú feladata a szakembernek.

Végső állomás a klíma üzembe helyezése, és kezelésének részletes bemutatása a vásárlónak. 

Amennyiben érdekli a fűtő klíma telepítése, és szeretne további információkat megtudni a beszerelésükkel kapcsolatosan, állunk rendelkezésére! Ide kattintva egy pár rövid kérdés megválaszolásával kérhet árajánlatot tőlünk, illetve szívesen segítünk Önnek a Kapcsolat fül alatt megadott további elérhetőségeken keresztül is. 

Megosztás Facebookon