Lehet házilag klímát tisztítani, de vajon megéri-e? – 4 érv, amiért érdemes profira bízni a tisztítást

A klímaberendezések már mindennapjaink részévé váltak, nem csak a nyári kánikulák, hanem a téli hideg időszak alatt is. A nem megfelelően tisztított klímának azonban nem csak a készülék láthatja kárát, de akár saját egészségünk is. Annak érdekében, hogy a saját, és eszközünk állapota is biztonságban legyen, fontos, hogy a klíma tisztítását és karbantartását rendszeres időközönként elvégezzük, vagy elvégeztessük.

Miért kötelező rendszeresen tisztítani a klímát? 

  • Egészség – A klímakészülék – miközben lakásunk optimális hőmérsékletének fenntartásáért felel –  folyamatosan szűri otthonunk levegőjét. A klíma cserélhető szűrője azonban kiváló melegágya a kosznak-pornak, szennyeződéseknek, és a baktériumoknak is. Egy elhanyagolt, vagy nem megfelelően tisztított klíma könnyen légúti megbetegedéseket okozhat!
  • Hatásfok – A klímában egy bizonyos idő után felhalmozódó kosz csökkentheti a készülék hatásfokát. Tapasztalhatjuk, hogy a klíma “nem működik rendesen”, nem hűti le/fűti fel rendesen otthonunkat. Ilyenkor a berendezés a működéshez több energiát használ fel, mert a szennyeződés akadályozza a hűtött/fűtött levegő útját. Az eltömődött rendszer a gép túlterheltségéhez, és akár meghibásodásához is vezethet.
  • Garancia – A legtöbb klíma garanciális feltételei között szerepel az időszakos, szakember által elvégzett és dokumentált klíma tisztítás. Amennyiben ez a kitétel nem teljesül, a garancia érvényét veszti. 

Mikor és milyen gyakran érdemes a klímát tisztítani?

  • Használat jellege – Az egyik szempont, amit figyelembe kell venni, az a klíma használatának gyakorisága. Azt a klímát, amely a hűtés mellett fűt is, nem csak nyári kánikula előtt ajánlott kitisztíttatni, hanem a fűtési és a hűtési szezonban is legalább egyszer. Tehát a hűtő klímákat javasolt tavasszal, évi 1 alkalommal, még a hűtő-fűtő klímákat tavasszal és ősszel is, azaz évi 2 alkalommal tisztítani.
  • Használat helye – A másik szempont a felhasználási környezet, hiszen nem mindegy, hogy a klímát egy kisebb lakásban, vagy egy nagyobb légterű, sokak által használt irodában helyezték üzembe. Utóbbi esetben javasolt a sűrűbb tisztítás a baktériumok, gombák és egyéb kórokozók szaporodásának megakadályozása végett.

Összességében kijelenthető, hogy a klímák szakszerű tisztítását és karbantartását évente legalább egyszer el kell végezni. Pontos információt a klímát beszerelő szakember tud adni, így érdemes őt kikérdezni.

Miért érdemes a klíma tisztítását szakemberre bízni?

Az alábbiakban összegyűjtöttünk 4 okot, ami miatt érdemes a házi praktikák helyett profi segítségét kérni.

  • Hozzáértő szakember – A klímák tisztítása során pontosan tudni kell, hogy mely alkatrészeket szükséges fertőtleníteni és azokhoz hogyan lehet hozzáférni. A szakember munkája során a beltéri és a kültéri egységet is alaposan lekezeli, amelyhez elengedhetetlen a készülék szakszerű szétszerelése, majd összerakása, és újbóli üzembe helyezése 
  • Profi tisztítószerek – Bár kézenfekvő lehet, a klímák tisztításához nem megfelelőek az otthonunk takarításához használt vegyszerek. A hozzáértő szakember a klímák időszakos tisztítását kimondottan az arra készített vegyszerekkel és eszközökkel végzi el.
  • Karbantartás – A klímaszerelő szakember által végzett tisztítás egyik előnye, hogy a munka során észrevehet olyan meghibásodásokat, melyek a szakavatatlan szemeknek láthatatlanok. Az esetleges meghibásodásokat akár ott helyben, vagy egy későbbi, előre egyeztetett időpontban javítani tudja, ezzel is növelve a klímák élettartamát.
  • Garancia – Ahogyan korábban említettük, a berendezések éves karbantartása általában garanciális feltétel a legtöbb klíma esetében, a karbantartás fogalma pedig a leggyakrabban magában foglalja a tisztítást és a szervizt is, amelyeknek folyamatát a szakember minden esetben dokumentálja is. Amennyiben az éves előírt karbantartás és tisztítás elmarad, úgy a készülék meghibásodása esetén a garanciára való jogosultság is elvész. 

Mik a klímatisztítás lépései? 

Amikor a klímák tisztításáról beszélünk, sokaknak csak a beltéri egység jut eszébe, pedig a kültéri egység tisztán tartása is épp olyan fontos.
Lássuk a szakember által végzett klímatisztítás lépéseit!

Beltéri egység: 

Nulladik, kulcsfontosságú lépés: az áramtalanítás. Nagyon fontos! Mielőtt még a szakember bármihez hozzákezdene, a legelső előtti lépésként teljesen áramtalanítja a készüléket.

  1. lépés: Eltávolítjuk a klíma fedőlapját.
  2. lépés: Eltávolítjuk a beltéri egység belső alkatrészeit. 
  3. lépés: Fertőtlenítős tisztítószerrel kezeljük a szűrőket. 
  4.  lépés: Megtisztítjuk a párologtató rendszert egy speciális klímatisztító hab segítségével. A hab – amelyet hagyunk dolgozni egy pár percig -, a vízelvezető rendszeren keresztül távozik majd. Amennyiben szükséges, ezt a lépést megismételjük.
  5. lépés: A klíma kondenzvíz elvezető csöve kiváló melegágya lehet a penésznek és a különböző baktériumoknak, így speciális fertőtlenítőt használva tisztítjuk meg a csövet. 
  6. lépés: A klíma beltéri egységének ventilátorán rengeteg por gyűlhet össze, ezt szintén a klímatisztító habbal kezeljük. 

Kültéri egység:  

A kültéri egységről sem feledkezünk meg! A rács eltávolítása után óvatosan megtisztítjuk a belső alkatrészeket, és fertőtlenítjük a cseppvíz tálcát is. Fontos, hogy a kültéri egység hátulsó részét is ellenőrizzük, hiszen a szennyeződések ott is megtapadhatnak. Ezt a területet vízzel és kefével, vagy kompresszorral lehet megtisztítani. 

Klímájának tisztításával és karbantartásával kapcsolatban keressen minket bizalommal! A Kapcsolat fülön megadott elérhetőségeken készséggel állunk rendelkezésére. 

Megosztás Facebookon