Mennyibe kerül klímával fűteni? Megéri? Kalkulátor és Útmutató


A nemrég bevezetett rezsirendelet hatására sokan adják le voksukat a klíma fűtés mellett. Az alábbiakban feltérképezzük, hogy miért is érdemes klímával fűteni. Kétféle kalkulátorunk segítségével személyre szabottan kiszámolhatja, hogy mennyit kell majd várhatóan fizetnie fogyasztása után a tél végén – akkor is, ha gázfűtésnél marad, és akkor is, ha villannyal fűt majd.

A klímával való fűtés előnyei 

A klímával való fűtés egyre elterjedtebb és népszerűbb hiszen amellett, hogy ezek a készülékek szezontól függetlenül képesek a megfelelő belső hőmérséklet szolgáltatására, egyre jobb hatásfokkal és egyre alacsonyabb fogyasztással képesek üzemelni. Telepítésük egyszerű és meglévő gázfűtéstől függetlenül is kialakítható. Az új készülékeknél már nem egyedi, ha COP értékük 4 feletti. Ez azt jelenti, hogy 1 kW villamos energia felhasználásával 3-5 kW fűtési energiát képes előállítani. Amennyiben tovább szeretne tájékozódni a klímával való fűtés jellemzőiről, illetve előnyeiről és hátrányairól, olvassa el “Otthoni fűtés klíma segítségével” blog cikkünket.

Rezsicsökkentés-csökkentés összefoglaló

Az idei év augusztusától életbe lépő módosított “rezsirendelet” hatalmas változásokat von maga után.

Az új rendeletet megelőző időszakban az áram esetében 1 kWh fogyasztása 36* Ft-ba került, míg a gáznál 102 Ft-ot kellett adnunk 1 köbméterért. Az adatok szerint a magyar havi lakossági átlagfogyasztás villamos energiában (körülbelül) 210 kWh, gáz esetén 144 köbméter volt. 

Érdekesség, hogy a villamos energia díja nem pusztán az energiából, hanem a rendszerhasználati díjból is áll, ami eképpen néz ki a fent említett 36 Ft / kWh példa szerint:

  • Rendszerhasználat: 21 Ft / 1kWh
  • Energia díj: 15 Ft / 1 kWh

Az új szabályozás értelmében csak évi 2523 kWh energiafogyasztásig marad a régi ár, aki ezt túllépi, azt már 70,1 Ft / kWh* összegének kifizetése terheli. A földgáz esetében is emelkedik az ár, aki túllépi az éves 1729 köbméter fogyasztást, az 747 Ft / köbmétert köteles fizetni.  Mit jelent ez a havonta érkező számlák tekintetében, mennyivel kell minden hónapban többet fizetni, mint korábban? 

Gázszámla példával

  • Amennyiben az adott lakás gázfogyasztása nem lépi túl a havi 144 köbmétert, addig a rezsicsökkentett árat kell kifizetnünk, vagyis 14 688 Ft-ot*.
  • A már megindult fűtés szezonban ezt a határt könnyedén és gyorsan átléphetjük (a lakás méretétől függően akár több száz köbméterrel is).
  • A tavalyi évben az átlagfogyasztáson felüli 50 köbméterért 5 100 Ft-ot fizettünk, addig ez idén, az új rezsirendelet értelmében már 37 350 Ft többletköltséggel kell számolnunk. 
  • A havi gázszámlánk így – csupán 50 köbméter túllépésével – 19 788 Ft-ról 52 038 Ft-ra duzzadt.

Áramszámla példával 

  • Az áram számlák esetében is igen nehéz az átlagfogyasztást tartani havonta, hiszen nem egy háztartási gép működik árammal, a villanyról, a munkához szükséges laptopról, számítógépről, vagy a tévéről pedig még nem is tettünk említést, ezek mindegyike pedig általában mindennapos használatban van. 
  • Az átlagfogyasztásért havi 7 569 Ft-ot fizetünk, amennyiben pedig ezt lépjük túl 50 kWh-tal, úgy a villanyszámlánk 3 505 Ft-tal drágul a korábbi 1 800 Ft helyett. Ez azt jelenti, hogy amiért korábban havonta 9 369 Ft-ot fizettünk, azért ma 11 074 Ft-ot fogunk.

Fontos megjegyezni, hogy ennyi adat alapján még nem lehet egyértelműen összehasonlítani a gáz- és a villanyfogyasztást, hiszen egyiket kWh-ban, a másikat köbméterben számoljuk. A váltószám a kettő között körülbelül 9,45. Ez azt jelenti, hogy 1 köbméter gázból egy 100% hatásfokú készülék 9,45 kWh fűtési energiát tud előállítani. A fűtési energia az az energia, amit mi hőben kapunk meg a rendszertől. Ez az energia melegíti a lakásunkat. A kérdés már csak az, hogy a villamos energiából mennyi fűtési energia állítható elő?

Összegezve tehát a rendeletet, az átlagfogyasztás túllépése esetén villanyfogyasztásnál a rezsicsökkentett ár dupláját kell megfizetni kilowattonként, még gázfogyasztás esetén a rezsicsökkentett ár hétszeresét kell köbméterenként fizetni. 

Fűtés szezonban valószínűleg Ön is át fogja lépni az átlagos fogyasztási értéket, mind gázzal, mind árammal való fűtés esetén. És akkor még nem említettük a gázzal való sütést vagy az egyéb villamos fogyasztókat a háztartásban (mosógép, világítás, hűtő stb.)

Ezt persze könnyedén ellenőrizheti korábbi számlái alapján vagy a szolgáltatók elektronikus felületein. A túlfogyasztás megállapításához csupán ki kell vonnia a havi számlán szereplő energia mennyiségből a kormány által megállapított átlag értéket (gáz esetén 144 köbméter, villany esetén 210 kWh).

Kalkulátorunk a nagycsaládosoknak szóló kedvezményt, a fővárosi lakásrezsi-támogatást, és egyéb kedvezményeket nem tartalmazza.Fontos kiemelnünk, hogy az új szabályrendszer 2022. december 31-ig marad érvényben, a kormány december 30-ig felülvizsgálja a piaci helyzetet, ezt követően dönt a továbbiakról. A felülvizsgálatot negyedévente megismétlik, azonban az energia világpiaci árának alakulása nem ad okot bizakodásra, így elképzelhető, hogy még magasabb egységenkénti költséggel kell majd számolnunk.

Kalkulátor I. – Mennyit kell várhatóan fizetnie, az új rezsiárak mellett? 

Érdemes előkapni az előző évek fűtési szezonjaiban (október 15. – április 15.) érkezett számlákat, és utánanézni, hogy mennyi gázt vagy villanyt használt el otthona fűtésére ebben az időszakban. Ezzel kerekebb képet kap arról, hogy milyen fogyasztásra számíthat idén.

Kalkulátorunk segítségével kiszámolhatja, hogy a tavalyi fogyasztása alapján, milyen rezsiárakra számíthat idén.

Rezsikalkulátor – Így változik a rezsi idén 

Kalkulátor II. – Mennyit kell fizetnie, ha kazán helyett klímával fűt?

Az előző kalkuláció során kapott összeg könnyen lehet akár meghökkentő is, hiszen a havi fogyasztási díj könnyedén négyszeresére vagy ötszörösére nőhet. Második kalkulátorunkkal azt nézheti meg, hogy amennyiben teljesen átállna klímával való fűtésre, akkor ugyanazt a fűtési teljesítményt mennyi villamos energiával (illetve költséggel) tudja előállítani. Ehhez természetesen korszerű klímafűtési rendszert vettünk példánk alapjául, melyet kedve szerint átírhat. Fontos, hogy a kalkulátort a használhatóság érdekében kevés változtatható paraméterrel láttuk el, azonban így is jó szemléltető eszköz.

Fűtési árkülönbözet kalkulátor: gáz – villany (klíma)

Kalkulátor III. – Spórolás klímafűtéssel

Fontos, hogy az alábbi táblázat nem tartalmazza azt a költséget, amelyet maga a választott klímaberendezés, és annak beszerelése jelent, de segítségével látható, hogy gázzal fűteni a téli hónapok során akár több százezer forinttal is többet jelenthet egy lakossági felhasználó számára, mint klímával melegíteni otthonát.

Spórolás klímafűtéssel kalkulátor 

Amennyiben úgy döntene, hogy búcsút intene a gázfűtésnek, forduljon hozzánk bizalommal, és kérjen árajánlatot! Szakértő kollégáink segítségére lesznek nemcsak a megfelelő klímarendszer kiválasztásában, de bekfetetése megtérülési idejének kiszámításában is.

Megrendelőink rendelkezésére állunk a Kapcsolat fül alatt megadott további elérhetőségeken keresztül is.

Példa számítás:

Fűtés Mitsubishi AP 3,5 kW klímával 
 Fűtési mód Leadott hő [kWh] Bekerülés Ft
 Mitsubishi AP 3,5 kW – H tarifa* 100 511 Ft
 Mitsubishi AP 3,5 kW – rezsicsökkentett ár* 100 766 Ft
 Földgáz, rezsicsökkentett ár** 100 1 202 Ft
 Mitsubishi AP 3,5 kW – versenypiaci ár* 100 1 491 Ft
 Villanyfűtés, rezsicsökkentett ár 100 3 650 Ft
 Villanyfűtés, versenypiaci ár 100 7 010 Ft
Földgáz, versenypiaci ár** 100 8 800 Ft
2022. augusztusi rezsitarifák alapján   
 *SCOP 4,7 éves átlagos fogyasztása  
 **Kazán hatásfok 90%
Megosztás Facebookon