Minden, amit a H-tarifáról és igényléséről tudni kell

Ha lakossági áramszolgáltatásról van szó, többféle lehetőség is adott számunkra – a H-tarifa egyike a választható opcióknak. Az alábbiakban a fontos tudnivalókat, illetve az igénylésének menetét mutatjuk be.

Mi is a H-tarifa? 

A H-tarifa egy kedvezményes áramtarifa, amely a megújuló energiaforrásból kiépített rendszerek, illetve a hőszivattyús és split klímaberendezések telepítése esetén vehető igénybe.

Előnye, hogy a felhasználó kedvezményes áron tudja üzemeltetni a fenti berendezéseket, mint például a hőszivattyúkat és a kompresszorokat. 

Fontos tudni, hogy a H-tarifa kizárólag lakossági felhasználásra, illetve kifejezetten a fűtési szezonban, vagyis október 15. és április 15. között igényelhető, így tulajdonképpen idény jellegűen, de a fűtési szezon alatt a nap 24 órájában, megszakítás nélkül elérhető. 

Beszerelését csakis az áramszolgáltatónál regisztrált villanyszerelő partner végezheti el! 

A H-tarifás elszámolás önmagáért beszél, hiszen napelemes rendszerrel kombinálva jelentősen csökkenthető a lakóingatlanos fűtési költsége, de mi a helyzet az igényléssel?

H-tarifa igénylése

Minden áramszolgáltatónál elérhető már a H-tarifa, igénylésének első lépéseként fel kell venni a saját szolgáltatójával a kapcsolatot ez ügyben

H-tarifa igénylés információ áramszolgáltatóknál:

A papírmunka itt sem marad el, különböző dokumentumok kitöltésével és benyújtásával kezdődhet csak el a beszerelés. A legfontosabb az igénylőlap, amely az adott áramszolgáltatónál elérhető, illetve emellett ki kell tölteni a csatlakoztatni kívánt termékek, berendezések adatlapját is.

A dokumentumok benyújtása során a telepítést végző villanyszerelő szakember is segítségére lesz, mert az iratok egy részét a felhasználó, másik részét (például a klíma műszaki adatlapjáról szóló betétlapot) a telepítő tölti ki.

Az igénylést követő 15, maximum 20 napon belül megkapja a tájékoztatást a műszaki gazdasági feltételek összességéről. 

A bekötéshez szükséges dokumentumok szolgáltatónként eltérők lehetnek, így ezek kitöltésével kapcsolatban érdeklődjön áramszolgáltatójánál. 

Fontos műszaki tudnivalók 

A bekötéshez egy külön mért, nem leválasztható áramkör megléte szükséges, vagyis plusz egy villanyóra. A beszerelés során egy új mérőórát szerel fel a szakember, illetve ha szükséges, akkor a régi mérőórát is szabványosítja. Az új mérőről csak telepített készülék üzemeltethető a jövőben.

Ahhoz, hogy működhessen, a mérőberendezés kialakításának kéttarifásnak kell lennie: a fűtési szezonban a H-tarifa, az év többi részében pedig A1-es tarifa. A rendszer így tudja külön regiszterben tárolni a felhasznált áram mennyiséget.

Fontos, hogy a H-tarifa árszabása és az új mérőóra beszerelése olyan berendezések esetében alkalmazható, amelyeknek a gyári megfelelőségi nyilatkozatban COP=3 értéket tüntették fel. A COP az angol Coefficient Of Performance szó rövidítése, ez az érték a hőszivattyúk és klímaberendezések oldalán leadott hőmennyiség hatásfokát jelöli. Ez tulajdonképpen egy arányszám, amely megmutatja, hogy 1 kWh felhasznált villamos energiával mennyi hőenergiát termel az adott készülék. 

A H-tarifa díja

Bár ahogyan fent említettük a H-tarifa idény jellegű, kiépítésével a fél éves időtartam alatt igencsak kedvezményes módon fűthet. 

Az E.ON honlapján feltüntetett adatok szerint 2021-ben a normál A1-es tarifa ára bruttó 35,30 Ft/kWh, míg a H-tarifa 23,53 Ft/kWh volt. 

Megosztás Facebookon