A légcsatornázható klímaberendezések

Lassan már minden otthonnak része egy klímaberendezés is, amely segít túlélni a nyári hőséget vagy ha kell, akkor fűti a lakást a téli hidegben. A légkondicionálók legelterjedtebb fajtája a split-klímák, melyek belső, falra szerelt egységekkel szolgáltatják a kívánt hőmérsékletet, ez azonban nem mindenki számára esztétikus megoldás. A légcsatornás klímaberendezés megoldást nyújt azok számára, akik elegánsabb, diszkrétebb megoldásra vágynak.

A légcsatornázható klíma

A légcsatornázható, vagy rejtett klíma a split klímaberendezések egy fajtája, tehát ugyanúgy egy beltéri és egy kültéri egységből áll, amiben viszont eltér a többitől, az a beltéri egység elhelyezése, “láthatatlansága”. A beszerelésük során a főbb gépészeti elemeket elrejtik, általában álmennyezetbe vagy a padlástérbe építik, így a beltéri megjelenése kimondottan diszkrét és elegáns.

A légcsatornás klíma egyik kiemelkedő előnye, hogy egyidejűleg több helyiség hűtését és fűtését is képes ellátni a légcsatornákon keresztül.

A légcsatornázható klímák minden esetben burkolat nélküliek, vízszintesen és függőlegesen is elhelyezhetők az adott helységben. 

Felhasználásuk és működésük

A légcsatornás klímákat már több évtiezede használják nagyobb építményekben, például szállodákban, csarnokokban vagy irodaházakban. Ezekben a nagy épületekben fontos, hogy egyszerre több helyiség klimatizálása is megoldott legyen. Az elmúlt években hasonló okokból (nagyobb családi házak, mindenkinek külön szoba) használatuk egyre népszerűbbé vált a magánszemélyek körében.

Működésük alapja, hogy a kezelt levegőt egy jellemzően nagyon csendes beltéri egység szigetelt, merevfalú csöveken keresztül biztosítja. A helyiségek (ál)mennyezetébe beépített anemosztátokon (befújó, elszívó légrács) keresztül érkezik meg. A helyiség már felmelegedett levegőjét a berendezés elszívja, a készülékbe épített szűrők segítségével pedig újra és újra lehűti. 

A légcsatornás klíma előnyei

Mint minden klímafajtának, így a légcsatornás berendezésnek is megvannak a maga előnyei és hátrányai, amelyeket érdemes mérlegelnünk kiépítésük előtt.

  • Esztétika – A légcsatornás klímák egyik legnagyobb előnye (ahogyan fent már említettük) az, hogy használatukkal több helyiség egyidejű fűtése és hűtése is megoldható, illetve megjelenésük is igen diszkrét, mivel a klímaberendezés nagy részét eltakarja az álmennyezet vagy a padlástér.
  • Csendes – A működésük szinte hangtalan, és mivel a levegő alacsony sebességgel áramlik, ezért nem okoz huzatot sem, amivel a zajosabb fali klímákkal szemben mindenképpen nyerésre áll.
  • Élettartam – A központi egységek strapabírók, tehát hosszú időre tervezhetünk velük. 
  • Szellőzés – Szellőzőrendszerként is használhatóak, mert alkalmasak a friss levegő keringetésére is, illetve a légcsatornás klíma rendszerek személyre vagy  építményre szabhatóak, legyen szó egy vagy több helységről.
  • + 1 – Plusz pozitívum, hogy a berendezés összeköthető H-tarifás árammal is, amennyiben a berendezés COP értéke megfelelő hatékonysággal bír (COP=4 feletti).

A légcsatornás klíma hátránya

  • Nagyobb gépészet – Hátrányuk, hogy kiépítésük a split klímákkal ellentétben jóval nagyobb szerelési munkával jár. A légcsatornás klímák esetében a fali klímákkal ellentétben sokkal vastagabb csöveket kell elvezetni, akár több helység felett is. Amelyik házban van padlástér, ott elvezethetők a berendezés csövei, ahol viszont nincs, ott egy álmennyezet kiépítése vagy egy nagyobb gipszkartonozás jelenti a megoldást, amivel csökken a szobák belmagassága.

Tipp: Amennyiben fontos, hogy az épületben helyiségenként állítható legyen a hőmérséklet, valamint a légáramlás mennyisége, úgy javasoljuk a zóna vezérlésű légcsatornás klímaberendezés telepítését. Ez egy költségesebb megoldás, azonban a zóna vezérlésű funkció nélkül minden helyiségben ugyanolyan hőmérséklet állítható csak be. 

A légcsatornás klímák fajtái

Megkülönböztetünk kis, közepes és nagy statikus nyomású rendszert, valamint légcsatornás és multi légcsatornás klíma szettet is.

Kisnyomású rendszer

Egy, vagy maximum két helység hűtésére és fűtésére alkalmas, kisebb teljesítményű ventilátorral működik. 

Közepes nyomású rendszer

Nagyobb teljesítménnyel bír, közepes ventilátorral, ezesetben már több tíz méterre is elvezethető a klimatizált levegő, amely ennek megfelelően a több helyiséggel rendelkező lakóházak hűtésére és fűtésére is alkalmas.

Nagynyomású rendszer

A nagynyomású rendszerek kiépítését leginkább nagyobb ipari létesítmények, szórakozóhelyek vagy autószalonok alkalmazzák, ez esetben a ventilátor is igen nagy teljesítményű és hosszú légcsatorna hálózatok is kiépíthetővé válnak. 

Légcsatornás klíma szett:

Egy kültéri és egy beltéri egységből áll.

Multi légcsatornás klíma szett: 

Több beltéri egység is csatlakozik a kültéri egységhez. 

Beszerelése, telepítésének feltételei

Mindenek előtt, szakértő segítségét kikérve meg kell határoznunk a beltéri egység, valamint a légcsatorna ideális elhelyezését.

Az olyan helyeken, ahol van padlástér, a beépítés valamivel egyszerűbb. A beltéri egység a mennyezet felett elhelyezhető, a csövek elvezetése és a helyiségekben a légrácsok kivágása sem okoz akkora problémát. A nem könnyűszerkezetes födémmel ellátott padlástérnél már körülményesebb, nehezebb és költségesebb a kialakítás a födémek áttörései miatt, ilyenkor is érdemes szakember véleményét kikérni.

A beltéri egység egy nagyobb családi házban kerülhet akár egy olyan szobába is, ahol “nem bántja annyira az ember szemét”, például a garázs, mosókonyha vagy a gépészeti helyiség.

Padlástér híján például a lakásokban az álmennyezet rejtheti el a berendezést, de azoknak, akik szeretik az indusztriál stílust és esetleg nagy belmagasságú helyen laknak, akár el sem kell rejteni a csöveket és a beltéri egységet. 

Új épületek esetében érdemes már a tervezési szakaszban is számolni a szükséges előkészületekkel, ha légcsatornás klíma rendszert szeretnénk kiépíteni. 

Légcsatornás klíma ára 

A légcsatornás klíma teljes költségét nehéz meghatározni, mert sok elemből tevődik össze. 

Habár a központi egység ára jellemzően a teljesítménytől függ, az igazi költséget a csatornarendszer telepítése és a központi egység beépítése jelenti, így áruk általában összesen 1,5 millió forinttól kezdődik. Minden épület más és más, ezért egyedi megoldásokat és esetlegesen felmerülő extra költségeket kívánhat a kiépítésük. Nagy árbéli különbség lehet alapanyag és alapanyag között, akár több tíz-és százezer forint is. 

Megosztás Facebookon