10+1 tipp klímádhoz

Számtalan tévhit kering az interneten és a szóbeszédben a klíma használattal kapcsolatban, ami miatt egyesek képesek akár teljesen lemondani a kellemes hőérzetről vagy szobadíszként használják klíma készülékeiket.

10+1 tipp neked, hogyan használd a klímádat

Az évek során összegyűjtött tapasztalatunkat osztjuk most meg veled, bízván abban, hogy segíthetünk téged a helyes klíma használatban. Ha van otthon klímád vagy akár ha már voltál már olyan helyen, ahol volt lehetőséged klímát használni, akkor jó eséllyel gondoltál at alábbiakra:

  • túl hideget fúj ez a klíma
  • a másik szobában miért nincs, így ott melegem lesz
  • hiába megy, nem ér semmit, csak melegebb leszstb.

Ezeket a problémákat gyakorta lehet orvosolni megfelelő klíma használattal, melyre tippjeink adhatnak számodra segítséget. A jól beállított és megfelelően használt klíma rendkívül hasznos eszköze lehet háztartásodnak.

Lássuk, mire kell figyelni!

1. Fokozatok

Amennyiben van lehetőséged választani, inkább egyenletesen, hosszabb időre kapcsold be a készüléket, ne pedig hirtelen. Gyakori hiba, hogy az klíma használók azonnal a legnagyobb fokozaton a leghidegebb hőmérsékletet állítják be a gyors eredmény érdekében. A hirtelen lehülést a gyors visszamelegedés követi, ezért a készüléket ki be kapcsolgatják. Sokkal jobb eredmény érhető el az egyenletesen (magasabb hőmérséklet, alacsonyabb fújási fokozat) mellett. Erre figyelve csökkentheted a villanyszámlád, kímélheted a készüléked és nem fogsz szipogni a hirtelen hidegtől.

2. Kint és bent

Ökölszabály, hogy a kinti és benti hőmérséklet különbség ne haladja meg a 10 Celsius fokot. Ez persze nem azt jelenti, hogy ha kint 40 fok van, akkor bent 30 fokot állítsunk elő, de érdemes törekedni arra, hogy a belső tér fokozatosan hűljön le. Ne járasd a klímát 18 Celsius fokon abban a helyiségben, ahol tartózkodsz.

3. Swing I.

A klíma légterelőjét ne állítsd saját magad irányába. Sokan érzékenyek a tartósan egy irányból érkező hűvös levegőre, ami miatt akár izületi vagy légúti tüneteik is lehetnek.

4. Swing II.

Nem gond, ha nincs minden helyiségben klíma készülék, ugyanis megfelelő fokozat és keverés mellett a klíma más helyiségek hőmérsékletét is képes lesz lehűteni, amihez szintén javasolt beállítás a swing üzemmód.

5. Többet tud

Ajánljuk, hogy használd ki a klímában rejlő funkciókat. Nem csak abból áll a kílma, hogy ki és bekapcsolod. Számos olyan funkciója van, mellyel megkönnyítheted mindennapjaidat. Már a középkategóriás készülékek is rendelkeznek (vagy bővíthetőek) wifi kapcsolattal, aminek köszönhetően telefonról, távolról is vezérelheted. Kapcsold be hazafelé úton, vagy akár később, mikor már eljöttél otthonról.

6. Este

Rossz berögződés, hogy lefekvés előtt ki kell kapcsolni a klíma készüléket, mert zajos lesz, vagy mert megfázok stb. A kényelmes alvás érdekében azt tanácsoljuk, hogy kapcsold készüléked éjszakai üzemmódba, ami halk, visszafogott üzemelést eredményez majd. Nyáron hűt, télen fűt csendben, te pedig nyugodtan alszol.

7. Fűtés

Ne csak hűtésre használd klímádat! Olcsóbb, mint más energiaforrással fűteni. Nem véletlen, hogy a kedvező H tarifát megadják a mostani forgalomban lévő klímák többségére. Használd ki ezt a kedvezményt! Gyorsan megtérül, ha nem csak egy szobát fűtesz vele.

8. Portkavaró

Sokan abban a tévhitben vannak, hogy a kílma felkavarja a port. Ez az állítás nem állja meg a helyét, ugyanis a klímákban már nem csak porszűrő, hanem a baktériumok semlegesítésére elhelyezett plazma szűrő is van. A most forgalomba kerülő kílmák esetében pedig már igazoltan vírussemlegesítő hatással is rendelkeznek a speciális szűrők miatt.

9. Fura hang

A klímából jövő fura hang alapján sokan képesek arra gondolni, hogy a készülék meghibásodott vagy megérett a cserére, ami az esetek többségében nem igaz. Hívj szakembert, mert jó eséllyel a probléma egyszerűen orvosolható.

10. Penész

Tudtad, hogy a folyamatos légáram nem kedvez a penészgombák megtelepedésének és terjedésének? Azokban a helyiségekben, ahol klímát használnak, sokkal kisebb eséllyel vagy egyáltalán nem fog megjelenni a penész. Párátlanító funkciót szoktál használni, mert ha nem és van penész lakásodban vagy házadban, akkor érdemes kipróbálni.

10+1. Karbantartás

A klímák elektromos készülékek mozgó és kopó alkatrészekkel, szűrőkkel rendelkeznek. Ezeket érdemes évente legalább egyszer megnézetni szakemberrel, aminek köszönhetően hosszú évekkel megnövelheted klímád élettartamát.

Ezzel végére értünk 10+1 klíma használattal kapcsolatos tippünknek és bízunk abban, hogy találtál új információt, mellyel megkönnyítjük napjaidat!

Megosztás Facebookon