10+1 érv a klíma fűtés mellett

Családi házak és lakások tervezése, illetve felújítása kapcsán nem megkerülhető kérdés a belső terek fűtése. Hazánk területi és éghajlati adottságai miatt bizony számítani kell a hideg időszakra, ami akár hónapokon keresztül is kitarthat. Ennek okán indul el a nézelődés és keresgélés, ismerősök és szakemberek véleményének kikérése, hogy mégis mi legyen, mit válasszak? Az egyre bővülő lehetőségek tárházában a hozzá nem értőnek könnyű eltévednie. Cikkünk célja, hogy a klíma fűtéssel kapcsolatos kérdéseket tisztázzuk és segítsünk neked abban, hogy a helyes döntés tudd meghozni.

Klíma fűtés

Mielőtt rátérnénk a klíma fűtés előnyeire fontos tisztázni, hogy noha a klíma elterjedésének sikerét a nyári hőségben való hirtelen hideg levegő megszerzésének lehetősége jelentette, a klíma nem csak hideget képes befújni a térbe. Igaz, a működési elv ugyanaz, csak fordított, mint a “klímázás” esetén. Nyáron a kinti melegből csinál hideget, télen pedig a kinti hidegből csinál meleget. Fontos, hogy a klíma rendszer vásárlása során győződj meg arról, hogy a készülék képes a folyamat megfordítására, szóval arra, hogy képes fűteni, illetve megbízható kereskedőtől vásárolj!

Hűtés-fűtés tervezés

Függetlenül attól, hogy új vagy használt ingatlanban kerül üzemeltetésbe egy új rendszer, érdemes alaposan utána járni, hogy milyen lehetőségek jöhetnek szóba, ugyanis vannak olyan esetek, ahol hiába a klímák remek tulajdonsága, nem telepíthetők. Példa erre egy pesti, korabeli társasház, ahol a lakóközösség közös döntése alapján sem az utcafronti, sem pedig a belső gangon nem helyezhető el semmilyen kültéri klíma egység. Hasonló problémákba képes ütközni a konvektoros, gázkazános, elektromos és hőszivattyús fűtési rendszer is, szóval előfordulhatnak olyan ingatlanok, ahol nincs lehetőség az összes rendszer együttes összehasonlítására.

A tervezés során mindamellett számos egyéb tényező kerül megvitatásra felújítói/építtetői oldalról:

  • költségvetés
  • telepítési lehetőségek
  • esztétika
  • üzemeltetés
  • karbantarthatóság
  • élettartam
  • energiaigény
  • biztonság
  • stb.

Tehát önmagában nem elegendő annyi, hogy ki milyen fűtési rendszert szeretne, hiszen látható, hogy számos olyan tényező van, melyek erősen befolyásolják a megválasztandó rendszert és paramétereit. Csapatunk egybehangzó véleménye azonban az, hogy a klíma hűtés-fűtés rendszerek kapcsán kell a legkevesebb kompromisszumot megkötnie a beruházónak. Leírjuk miért.

10+1 érv, hogy a klíma fűtést válassza

Pénztárcabarát beruházási költség – A klímarendszer beruházási költsége ugyanazon helyiségek fűtésére a piaci megoldások között a legalacsonyabb, illetve felhasználói oldalról a legjobban átlátható és előre kalkulálható.

Gyors üzembe helyezés – A klíma berendezések kiépítése és üzembe helyezése rendkívül rövid idő alatt kivitelezhető, hiszen a kültéri és beltéri egységek összeszerelve érkeznek, az azokat összekötő csőrendszerek pedig általában rövidek, így kevés vésési munkával járnak. Az üzembehelyezéshez nincs szükség gázórára, gáztervre, kéménytervre, hosszas csőhálózat tervezésre stb.

Kettő az egyben – Az egyik legerősebb érv a klímarendszer mellett, hogy a hűtés melltt a fűtési feladatokat is tökéletesen el tudja látni, így nincs szükség másik kiegészítő megoldás telepítésére.

Fűtési sebesség – Nem utolsó szempont az sem, hogy a helyiségben milyen módon javítható legjobban a hőérzet és erre is a klíma fűtés a legjobb választás, hiszen ez a  leggyorsabb felfűtési megoldás.

Közel nulla hőingás – A klímák tervezésének köszönhetően (állandó minimális energiaigényű üzem) a helyiség hőmérsékletét akár ingadozás nélkül is képes megtartani, ellenben a többi fűtésrendszerrel.

Alacsony karbantartási költség – A klímaberendezések egyszerűségének köszönhetően az alap karbantartási feladatokat akár egyénileg is el lehet végezni (pl: klíma tisztántartása, fertőtlenítése), ami nem mondható el a bonyolult gázos és folyadék keringető rendszerekről.

Zöldenergia használat – Valamennyi villanyüzemű fűtési rendszer, így a klíma fűtés is élvezi azt az előnyt a gázfűtéssel szemben, hogy van lehetőség napenergiából előállított villamos árammal üzemelni, ami lehetőség a tudatos, zöld háztartás kialakítására.

Tiszta megoldás – A klíma fűtés képes a helyiségben megjelenő por megkötésére és plazmaszűrőin keresztül pedig az egész ingatlan levegőjét tisztítja. Erre a többi fűtési rendszer jelenleg nem képes. Megjegyzendő, hogy a tiszta levegő érdekében fontos a klíma tisztántartása, mely házilag is elvégezhető.

Biztonságos rendszer – Üzemelése során a klíma fűtés nem éget el semmilyen anyagot így nincs szénmonoxid keletkezés vagy tűz és robbanásveszély.

Gazdaságos –  A hűtő-fűtő klíma rendszerek üzemeltetési és karbantartási költsége akár 50%-kal is alacsonyabb lehet, mint a gáz alapú fűtési megoldásoknál.

Pályázati lehetőségek – Minden energia korszerűsítés pályázatnál megfelel a klíma (levegő-levegő hőszivattyú) legyen az otthonteremtési vagy energia korszerűsítés pályázat.

Segítünk!

Bizonytalan vagy a döntésedben és szeretnél beszélni egy szakértővel? Esetleg már tudod mit akarsz, csak még maradtak megválaszolatlan kérdéseid? Állunk rendelkezésedre, szívesen segítünk Neked! Elérhetőségeinket megtalálod a Kapcsolat oldalunkon.

Megosztás Facebookon